ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗΝέα     |    Επικοινωνία

 

Δημοτικό - Σκοποί και Μέθοδος Διδιασκαλίας

Το Δημοτικό σχολείο αποτελεί καθοριστικό στάδιο για τη μετέπειτα γνωστική και ψυχική εξέλιξη των μαθητών. Γι΄ αυτό:
Δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ένταξη και προσαρμογή των μαθητών στο σχολικό χώρο και ειδικότερα για τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού, τα οποία έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με τη συστηματική εκμάθηση. Οι μαθητές μας μέσα σε μία φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα, φυσικά και αβίαστα, αποκτούν μαθητική συνείδηση, απαραίτητο στοιχείο για τη μετέπειτα εξέλιξή τους.

Στην καθημερινή διδασκαλία εφαρμόζουμε σύγχρονη μεθοδολογική προσέγγιση, ώστε οι μαθητές μας μέσα από βιωματικές διαδικασίες, έρευνα και προβληματισμό, να κατανοούν το περιεχόμενο των αφηρημένων εννοιών και να καταλήγουν σε συμπεράσματα. Τα παιδιά στο σχολείο μας ''μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν'' και έρχονται από νωρίς σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες. Μέσα σε ένα ελκυστικό, ασφαλές και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον, εξασφαλίζουμε κίνητρα και προϋποθέσεις μάθησης για όλα τα παιδιά, σεβόμαστε τους ρυθμούς ανάπτυξης του καθενός και εφαρμόζουμε τη διαφοροποιημένη διδασκαλία. Ενισχύουμε την ομαδικότητα και τη συνεργασία, καλλιεργούμε την έκθεση των μαθητών στο κοινό μέσω της μεθόδου των projects, ευαισθητοποιούμε και ενημερώνουμε τους μαθητές μας για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, αγωγής υγείας, ασφάλειας στο διαδίκτυο και καλλιεργούμε τη φιλαναγνωσία. Οι μαθητές μας αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς και χαίρονται την επαφή τους με το σχολείο.

Ακολουθούμε το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, εμπλουτισμένο ποσοτικά και ποιοτικά με υλικό της Σχολής, προϊόν πολυετούς πείρας, ώστε οι μαθητές μας να εμπεδώνουν τις γνώσεις τους και να είναι ικανοί να ανταποκρίνονται με επιτυχία στους υψηλούς στόχους της Σχολής. Η αξιολόγηση των μαθητών γίνεται με πολύτροπες διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ιδιαιτερότητα του κάθε μαθητή (ηλικία, χαρακτήρα, δυνατότητες), ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι εποικοδομητικό. Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσική Αγωγής, διοργανώνουμε Αθλητικές ημερίδες, Εσωτερικά πρωταθλήματα, Διασχολικούς αγώνες.
Στα πλαίσια της μουσικής και θεατρικής καλλιέργειας - έκφρασης, οι μαθητές μας παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα μέρος της δουλειάς τους.

Με τις εξωσχολικές επισκέψεις, που οργανώνουμε, διευρύνουμε το γνωστικό και πνευματικό ορίζοντα των μαθητών. Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, θέατρα, επιλεγμένους επαγγελματικούς χώρους και οικολογικά πάρκα, αποτελούν τα μέσα για την απόκτηση πολιτιστικής παιδείας των μαθητών μας.

Η Σχολή μας συνεργάζεται με παιδοψυχολόγο, η οποία δραστηριοποιείται μέσα στη σχολική κοινότητα και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, σε θέματα:

- ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης
- προβλημάτων συμπεριφοράς
- μαθησιακών δυσκολιών
- σχέσεων γονέων-παιδιών