ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗΝέα     |    Επικοινωνία

 

Ο Πολιτισμός στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι μία από τις εξωσχολικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σχολείου μας. Η αγάπη των παιδιών για το χορό, το ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν την παράδοση της πατρίδας μας και η συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Α.Σ.Ι.Σ., αποτελούν τα σημαντικότερα κίνητρα για τη συμμετοχή τους στην Ομάδα Παραδοσιακών Χορών.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Με την έναρξη του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, δημιουργήθηκε στο σχολείο μας η Θεατρική Ομάδα. Προχωρώντας με σταθερά βήματα, έχουμε πια στο ενεργητικό μας αρκετές παραστάσεις και δρώμενα. Τα παιδιά μέσα στη Θεατρική Ομάδα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και το σώμα τους. Βιοενεργειακά, κινησιολογικά μαθήματα και ασκήσεις ορθοφωνίας και λόγου ξεδιπλώνουν τις δυνατότητές του κάθε παιδιού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κάθε Πάσχα οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές στο Βερολίνο και την Πράγα. Μαζί με τους καθηγητές τους, οι μαθητές μας επισκέπτονται τα αξιοθέατα αλλά και τις κρυφές γωνιές αυτών των δύο ιστορικών πόλεων και μαθαίνουν να κινούνται με άνεση σε γερμανόφωνο περιβάλλον.
Για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και της Α’ και Β’ Γυμνασίου, προσφέρουμε το Πρόγραμμα «Καλοκαιρινές Διακοπές με Γερμανικά». Τα παιδιά του σχολείου μας έχουν την ευκαιρία, αμέσως μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, να μείνουν για 15 ημέρες σε γερμανόφωνο χωριό. Με χαμηλό κόστος και σε ασφαλές περιβάλλον συνδυάζουν τη ψυχαγωγία, την άθληση, τη γνωριμία του τόπου και των ανθρώπων με την εκμάθηση και εξάσκηση της γλώσσας. Η εμπειρία των διακοπών μακριά από την οικογένεια τους, ως μέλη μιας ομάδας, βελτιώνει την αυτονομία και την κοινωνικότητά τους.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ
Το σχολείο μας διοργανώνει κάθε δύο χρόνια το Πρόγραμμα Μορφωτικών Ανταλλαγών με το Neues Gymnasium της Νυρεμβέργης. Οι οικογένειες των μαθητών μας που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υποδέχονται και φιλοξενούν τον Σεπτέμβριο την ομάδα των Γερμανών μαθητών. Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι Έλληνες μαθητές ανταποδίδουν την επίσκεψη στη μαγευτική χριστουγεννιάτικη Νυρεμβέργη. Το όφελος από τη συμμετοχή σε αυτό το Πρόγραμμα, είναι ότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν συνομήλικους τους και τον τρόπο ζωής τους και δημιουργούν δυνατές φιλίες.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σχολής λειτουργεί μόνιμα Οικολογική Ομάδα που έχει σαν στόχο της να καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορές στα παιδιά. Στα πλαίσια της ομάδας αυτής  γίνονται τακτικές συναντήσεις με συγκεκριμένα θέματα. Τα παιδιά αναλαμβάνουν σύνθετες εργασίες που καταλήγουν σε συγκεκριμένες δράσεις πάνω σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Όλα αυτά συνοδεύονται από εργασίες πεδίου –παρατήρηση και πειράματα-που συμβαίνουν σε μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε διάφορες γωνιές της πατρίδας μας.